- Omsorgshjältar
- Omsorgshjältar 2020
- Camilla Fröjd
Camilla Fröjd
Camilla Fröjd blev en av de första medarbetarna på Attendo Lyckliga gatan i Kävling efter flytten från Gävle. Med över 30 års erfarenhet av äldreomsorg arbetar hon idag som vårdbiträde och gör stor skillnad på demensavdelningen.
"Nyckeln är att hitta nya lösningar för att nå fram"
För tre år sedan gjorde Camilla slag i saken. Efter att ha levt hela sitt 47 åriga liv i Gävle bröt hon upp, sa upp lägenheten och tog med sig hela flyttlasset till Skåne för att flytta ihop med sin stora kärlek. Det är ett beslut hon inte ångrat även om hon ofta saknar både sina vänner, arbetskamrater och familj i Gävle.
– Jag är gävlebo i själ och hjärta men jag måste säga att jag börjar gilla Skåne. Och så har jag fått ett kanonjobb här, säger hon.
Camilla jobbade tidigare på Attendo Pukslagarvägen i Gävle där hon trivdes mycket bra. När det blev dags för flytt hoppades hon att det skulle finnas en öppning i företaget i Skåne. Efter ett par månader öppnade Attendo ett nytt äldreboende i Kävlinge utanför Lund och där blev Camilla en av de första medarbetarna.
– Det var en lyckoträff att komma till Lyckliga gatan. Jag började jobba på demensavdelningen, precis där jag vill vara, säger hon.
Camilla har över 30 års erfarenhet av äldreomsorg och har alltid känt att det är i demensomsorg hon har sitt hjärta. Hon har en drivkraft i att hela tiden hitta nya metoder eftersom hon vet att det finns sätt att nå de som har långt framskriden demenssjukdom.
– Att jobba med demens handlar om att vara närvarande och hitta ett lugn men du måste samtidigt vara kreativ och hitta nya lösningar för att nå fram. Det är det som gör arbetet så roligt, man testar även sina egna förmågor, säger hon.
"Att lyckas bygga en bro till en demenssjuk är ganska häftigt, att få vara med när det plötsligt glimrar till i ögonen."
Camilla Fröjd
Vårdbiträde
Tydliggörande pedagogik för att nå demenssjuka
På Lyckliga gatan har Camilla börjat utveckla nya sätt att arbeta med tydliggörande pedagogik för att nå demenssjuka. Efter kontakt med Attendo Nimbus och kollegan Louise Androis, som arbetar med att utveckla pedagogiska hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar, fick Camilla inspiration att titta på hur bilder kan hjälpa demenssjuka att uttrycka vilja.
– Inom LSS använder man tecknade bilder för att stötta kommunikationen. Om de pekar på en bild på en kaffekopp kan det betyda att de vill fika. En bild på en tandborste visar att det är dags för munhygien, till exempel.
Camilla har testat ett liknande arbetssätt på sin avdelning och sett att det fungerar.
– När en av mina kunder plötsligt började peka på bilder av vad han vill ha till frukost fick jag gåshud. Äntlingen hade vi hittat ett sätt för honom att uttrycka det han ville. Det var en seger eftersom han har svårigheter med talet.
Att Camilla är mycket uppskattad på jobbet råder det inget tvivel om, ändå kom utmärkelsen Omsorgshjälte i regionen helt oväntat för henne:
– Jag blev otroligt glad och smickrad. Jag som inte brukar skryta postade det faktiskt på Facebook, jag ville att alla skulle få se det, säger hon med ett skratt.
Våra omsorgshjältar
På Attendo jobbar 25 000 medarbetare som brinner för att göra skillnad i vardagen. De är våra omsorgshjältar. På den här sidan kan du ta del av fler berättelser från våra medarbetares vardag.