Hoppa till huvudinnehåll

Internationella Alzheimerdagen: Möt Katarina, specialist inom demensvård på Attendo

2024-09-21
Idag vill vi uppmärksamma Internationella Alzheimerdagen genom att lyfta fram en av våra engagerade medarbetare, Katarina Sköld, specialistundersköterska inom demensvård på Attendo Lambohov.

Dela

På Internationella Alzheimerdagen vill vi på Attendo lyfta fram det viktiga arbete som våra medarbetare gör varje dag för att stötta och vårda personer med demenssjukdomar, som Alzheimer. En av dessa är Katarina Sköld, Attendo ambohov är ett trygghetsboende där du har tillgång till hemtjänst.

Katarina började sin resa inom omsorgen som barnskötare och köksbiträde, och utbildade sig senare till undersköterska. 2022 valde hon att vidareutbilda sig till specialistundersköterska med inriktning på demensvård. Hon har arbetat inom Attendo sen 2018.

Att få arbeta med personer som drabbats av en demenssjukdom är både utmanande och väldigt givande, säger Katarina. Det handlar om att förstå de små tecknen, de subtila förändringarna i beteendet, och att skapa trygghet och närvaro i varje möte.

Tidiga tecken på demenssjukdom

Ofta är det medarbetare inom hemtjänsten som först märker när en person börjar utveckla en demenssjukdom. Katarina beskriver hur tidiga tecken kan visa sig genom små förändringar i beteendet:

  • Orolig, ledsen eller lättirriterad
  • Upprepar sig ofta
  • Lägger saker på fel ställen
  • Bryter sina vanliga rutiner

Förutom dessa förändringar i beteendet kan personer med begynnande demenssjukdom också få svårt att planera och organisera sina dagliga uppgifter. Katarina förklarar att det inte är ovanligt att personen känner en diffus känsla av obehag utan att riktigt veta vad som är fel, vilket kan vara förvirrande både för dem själva och deras närstående.

Dessa subtila förändringar är viktiga signaler att vara uppmärksam på.

Katarinas tips till närstående

För närstående till en person med begynnande demenssjukdom kan situationen kännas överväldigande. Katarina delar några värdefulla tips för att stötta och underlätta vardagen:

  • Hjälp till med planering och organisering. En digital kalender med påminnelsefunktion kan vara ett bra verktyg för att bibehålla en struktur i vardagen.
  • Ge personen tid och utrymme. Låt personen själv uttrycka sig, och undvik att fylla i meningar eller stressa fram svar. Att få ta den tid det tar är viktigt för att bevara värdigheten.
  • Bekräftelse och empati. Det är avgörande att personen känner sig sedd och bekräftad. Försök att undvika att tvinga fram minnen som personen inte kommer ihåg. Ha tålamod och lyssna noga.

Katarina betonar också vikten av att ta hand om sig själv som närstående. Det finns anhörigcenter och stödfunktioner som kan hjälpa och ge råd, och det är viktigt att använda sig av dessa för att orka i längden, säger hon.

 

Viktigt med kontinuerlig personal inom hemtjänsten

Inom hemtjänsten arbetar vi för att skapa en trygg och stabil miljö för våra kunder med demenssjukdom. En viktig del av detta är att ha kontinuerlig personal som kunderna känner igen, vilket skapar förtroende och underlättar vardagen. Vi strävar också alltid efter att ha en nära dialog med både sjuksköterskor och demenscentrum, och vi arbetar kontinuerligt med att utbilda vår personal för att förbättra bemötandet och omsorgen, berättar Katarina. 

Genom goda genomförandeplaner och ett personcentrerat arbetssätt kan vi anpassa vård och stöd efter varje individs behov.

Så arbetar Attendo med demensvård

Vi arbetar utifrån vårt demenskoncept som består av fyra viktiga arbetssätt. Tllsammans ger det heltäckande vård och omsorg för personer med demensjukdom. Dessa fyra delar är:

  1. Livskvalitetsamtal enligt Ascot – Samtal som fokuserar på att förbättra varje persons livskvalitet.
  2. BPSD-registret och åtgärder – Vi använder BPSD-registret för att bedöma och följa upp symtom samt skapa en bemötandeplan och genomföra åtgärder för att hantera symtomen.
  3. Stöd till närstående – Våra verksamheter har utbildade närståendeombud som ger stöd och vägledning till anhöriga.
  4. Utbildningsinsatser – Vi genomför regelbundna utbildningar för vår personal enligt ett årshjul för att säkerställa bästa möjliga vård.

På Attendo är vi stolta över att erbjuda vård och omsorg av hög kvalitet till personer med demenssjukdomar, dygnet runt. Våra medarbetares engagemang och kunskap gör en verklig skillnad i våra kunders liv, varje dag.

Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med demens.