Hoppa till huvudinnehåll

Så löser vi utmaningen med minskad aptit

2022-01-20

Dela

Maten har stor betydelse för hur vi mår. Så är det för oss alla, oavsett ålder och våra boende är inga undantag. Samtidigt finns det utmaningar – med åldern minskar ofta aptiten men behovet av att få i sig tillräckligt med näring är detsamma eller högre.

- När aptiten sviktar är det viktigt att äta lite, men ofta. Lunch och middag bidrar med hälften av dagens energibehov, den andra hälften ska komma från frukost och mellanmål. Mellanmålen ska vara små men proppfyllda med energi och näring, säger Erik Arosenius, kostchef på Attendo.

En annan viktig del är att se till att nattfastan inte blir mer än 11 timmar, det vill säga tiden från kvällens sista måltid till första måltiden dagen efter. Genom att servera ett litet kvällsmål, nattmål till den som är vaken eller en förfrukost till den som är morgonpigg hålls nattfastan kort.

- Ett för lågt matintag ökar snabbt risken för undernäring, nedsatt immunförsvar och förlorad muskelmassa. Då kanske man inte kan vara med på dagens aktiviteter, blir sjuk eller ramlar. Det blir snabbt en negativ spiral med försämrad livskvalitet som följd, säger Erik Arosenius.

Nutritionsbedömning är en integrerad del av verksamheternas arbete med mat och måltider. Screening för undernäring genomförs vid inflyttning samt var tredje månad eller oftare vid behov. Sjuksköterskorna arbetar efter Nutritionsvårdsprocessen som syftar till att förebygga och behandla undernäring genom riskbedömning, utredning, åtgärdsplan, uppföljning och utvärdering.

På Attendo arbetar vi ständigt för att måltiderna ska bli dagens höjdpunkt. Erik berättar hur det går till.

- Det roligaste i mitt jobb är att få besöka alla våra äldreboenden, träffa kollegor och sprida budskapet kring hur viktigt det är med mat och måltider. För en måltid är ju så mycket mer än bara matens smak och doft. Minst lika viktigt är det med ljudnivå och ljussättning, rummet man äter i, bemötandet och sällskapet vid matbordet.

erik-arosenius_700px.jpg