Ingredienser
900 g (ca 15 dl) vetemjöl
200 g smör
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta
degar
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg till pensling
russin till garnering
Året går mot sitt slut, ute faller snön och vi ser fram emot en härlig jul med riktigt god mat. Här bjuder vi dig på några juliga recept som vi hoppas kan inspirera och skapa julstämning i ditt hem och som du kan bjuda dina nära och kära på.
Ca. 40 bullar
Gör så här:
900 g (ca 15 dl) vetemjöl
200 g smör
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta
degar
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk salt
2 dl strösocker
1 ägg till pensling
russin till garnering
För 10 personer
Gör så här:
10 äggulor
10 msk strösocker
2 1/2 äggvita
1250 g mascarpone
(italiensk färskost)
1 1/2 citron
50 pepparkakor
1 1/2 dl kallt starkt kaffe
Ca. 20 bitar
Gör så här:
200 g smör
2 pkt saffran á 0,5 g
1 1/2 dl mjölk 3%
1 1/2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pärlsocker
Ca. 16 personer
Gör så här:
Rulltårta:
Rulltårta:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen kryddnejlika
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl mjölk
Färskostkräm:
200 g naturell färskost
(t.ex. philadelphia)
1 dl lingonsylt
Ca. 15 personer
Gör så här:
100 g smör
1 1/2 dl gräddfil
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Tre baser, tre toppingar och tre crunchs. Ett perfekt upplägg för dig som vill variera dina glasdesserter på nya och spännande sätt. Här hittar du byggstenar som du enkelt kombinerar ihop till hela 27 olika desserter.
Ingredienser:
1 liter vispgrädde
40 g glykos
600 g mjölkchoklad
Gör så här:
Koka upp hälften av grädden och glykosen. Slå det över chokladen och mixa slätt. Tillsätt resten av grädden och låt stå i kyl. Vispa upp chokladkrämen. Justera eventuellt konsistensen med mer grädde. Spritsa i portionsglas.
Ingredienser:
1 liter vispgrädde
40 g limesaft
20 g glykos
600 g Vit chokladpellets 35%
40 g finrivet limeskal
Gör så här:
Koka upp hälften av grädden, limesaft och glykos. Slå det över den vita chokladen och mixa slätt. Tillsätt resten av grädden och limeskal. Låt stå i kyl. Vispa upp och spritsa i glas.
Ingredienser:
1 liter vispgrädde
1 liter färskost
2 dl florsocker
4 msk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda grädde med färskost, florsocker och vaniljsocker. Vispa allt till krämig konsistens. Spritsa vaniljkrämen i serveringsglas.
Ingredienser:
1 kg citroncurd (färdig)
Gör så här:
Välj en av baserna och toppa med citroncurd.
Ingredienser:
Ca 3 kg höstäpplen
500 g smör
4 dl socker
5 msk kanel
Gör så här:
Stek äpplena i en stor stekpanna på medelvärme tillsammans med smör, socker
och kanel i cirka 15 minuter tills äpplena har mjuknat.
Ingredienser:
800 g frysta blåbär
1 1/2 dl strösocker
ca 1 dl citronsaft
ca 1 dl kallt vatten
40 g majsstärkelse
Gör så här:
Koka upp blåbär, socker och citronsaft. Blanda vatten och majsstärkelse och red av kompotten. Låt kallna. Spritsa kompotten på basen i glasen vid servering.
Ingredienser:
Ca 40 st färdiga småkakor
Gör så här:
Krossa kakorna till mindre bitar och strö över din efterrätt vid servering.
Ingredienser:
1 kg vit chokladpellets 35%
Gör så här:
Lägg den vita chokladen på en plåt med bakplåtspapper. Rosta chokladen i ugn på 170°C ca 5 min. Kontrollera så att den inte bränns. Låt kallna och kör till ett smul i en mixer eller hacka smått med kniv. Toppa desserterna med chokladen vid servering.
Ingredienser:
75 g smör
2 msk vispgrädde
2 msk ljus sirap
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull. Rör i grädden och sirapen. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och socker och rör ner i smörblandningen. Rör ihop till en smidig deg. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.