Hoppa till huvudinnehåll

Lycka på äldreboendet Lyckliga gatan

Sonja Green, 86 och Gertrud Delén, 80, trivs och gillar tillvaron på äldreboendet Lyckliga gatan.

– Vi har roligt här och vi gillar att umgås. Vi brukar ses när det är aktiviteter och då och då ses vi nere i trädgården där det numera även finns en jättegullig hemmabyggd glasskiosk som vi gärna nyttjar när den är öppen, säger Sonja Green.

Det händer mycket både i och utanför huset på Lyckliga gatan och Sonja och Gertrud är angelägna om att hänga med på så mycket som möjligt.

– Vi målar, vi har café, musik-quiz, högläsning, bingo, zumba och mycket mer så visst finns det att göra. Jag måste säga att jag är förvånad över hur mycket de gör här för oss gamla. Det bästa med det här boendet är att jag får lov att vara här. Här har jag faktiskt den bästa tiden i mitt liv. Redan när jag kom innanför dörren kände jag hur jag blev lugn och kände ro i kroppen. Jag älskar verkligen detta stället, säger Sonja.

Väninnan Gertrud Delén delar många av Sonjas tankar och har också funnit sig väl till rätta på Lyckliga gatan.

– Både Sonja och jag gillar att gå till badet och relaxen. Jag älskar vatten, så bubbelbadet gillar jag verkligen. Men det är rejält bokat så det gäller att ligga på om man ska få tider, säger Gertrud Delén.

Väninnorna på Säteriet

Hilda Robotnikowsji, Britt Olsson, Märta Tural och Inger Gunnarsson stortrivs och känner sig trygga på Attendo Säteriet.

– Det är många saker som är bra här. Det är fräscht och nytt och det är alltid god mat. Ibland åker vi med Attendobussen och vi har varit på mysiga utflykter såväl nere i centrum som på IKEA. Nu på sommaren har vi haft utegympa och det gillar vi, säger Hilda, och Britt Olsson fortsätter:

– Mitt första intryck när jag kom hit var att det var precis som jag hade hoppats på och att här skulle jag vilja bo. Det är bara goa människor och vi trivs jättebra med varandra. Det är bara stort plus och fem stjärnor från oss här.

Förutom mat och aktiviteter är det även annat som gör att damerna ”hittat hem” på Attendo Säteriet. Att kunna prata med varandra. Att få ett bra bemötande och att det skapas goda relationer, det är viktigt för alla vänninorna. Liksom att det alltid finns någon som lyssnar, oavsett om man är fler eller på tu man hand.

Quote

Här har jag faktiskt den bästa tiden i mitt liv. Redan när jag kom innanför dörren kände jag hur jag blev lugn och kände ro i kroppen. Jag älskar verkligen detta stället!

Devider

Sonja, 86 år

Attendo Lyckliga gatan

Hur bygger man gemenskap på ett äldreboende

  1. Social interaktion:
    Genom att skapa en gemenskap på äldreboendet får de äldre möjlighet att interagera med sina grannar och personalen regelbundet. Det kan minska risken för social isolering och depression och främjar istället en känsla av samhörighet och välbefinnande.

  2. Aktiviteter tillsammans:
    Gemensamma aktiviteter bidrar till en meningsfull tillvaro för de som bor på våra äldreboenden. Det kan vara allt från spelkvällar och musikuppträdanden till trädgårdsarbete och promenadgrupper. Alla deltar efter förmåga och lust. Gemensamma aktiviteter främjar också fysisk hälsa och välbefinnande. Regelbunden motion och träning, anpassade till de äldres förmåga, kan bidra till att minska risken för fall och förbättra allmän kondition och styrka.

  3. Trygg miljö:
    Att flytta in på ett äldreboende är en stor omställning i livet. Genom att skapa en trygg miljö kan den som flyttar in lättare hantera den nya vardagen och snabbare komma in i gemenskapen.

Att skapa en trivsam gemenskap på äldreboenden är viktigt för de äldres välbefinnande och livskvalitet. Genom att främja social interaktion, erbjuda aktiviteter och skapa en trygg miljö kan äldreboenden bli en plats där de äldre känner sig hemma och en del av en gemenskap.

Så ansöker du om äldreboende:

1

Ansök om biståndsbeslut

Kontakta en biståndsbedömare i din kommun för att göra en ansökan.

Så ansöker du
2

Välj utförare

Välj ett boende som passar dig. Kontakta oss för mer information om våra verksamheter.

Jämförelse av boendeformer
3

Meddela ditt beslut

När du bestämt dig för ett visst vårdboende meddelar du din biståndsbedömare.

Checklista vid val av äldreboende
4

Vi kontaktar dig

Om du valt Attendo tar vi kontakt med dig omgående för att planera din inflyttning.

Anpassning & inflytt

Håll kontakten med vår närstående-app

Med vår app Attendo Nära kan du enkelt följa vardagen på boendet – direkt i mobilen. Genom bilder och information får du en inblick i vad din mamma, pappa eller morfar är med om, och kan känna dig närmare även på avstånd.

Appen fungerar som ett privat socialt nätverk, där du kan se bilder, filmklipp och kommentarer från boendet. För dig som inte kan hälsa på så ofta är detta ett enkelt sätt att känna trygghet och hålla kontakten med dina nära och kära.

Mer om appen